Jak podkreśla Marek Skrętny, z Browaru Amber te przepisy podobnie jak nowa seria piw Po Godzinach zostały wymyślone w wolnym czasie przez piwowarów Browaru Amber. Pod koniec stycznia Amber wypuścił na rynek pierwsze piwo z serii Po Godzinach Koźlak Pszeniczny.

Gulasz wołowy w piwie

0.5 kg mięsa wołowego, 1/4 szklanki mąki, 3 łyżki masła, 2 szklanki posiekanej cebuli, 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 0.5 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 0.5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę, 2 szklanki bulionu wołowego, 1 butelka ciemnego piwa, 260 gramów mrożonych szparagów (nie rozmrażać przed gotowaniem), sól i pieprz.

Mięso pokrój na kawałki i oprósz mąką. W garnku stop masło. Następnie dodaj mięso i smaż je przez około 3 minuty. Odsącz z tłuszczu i przełóż na talerz. Zmniejsz ogień, do garnka dodaj cebulę, czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową i smaż na małym ogniu. Dodaj ziemniaki i bulion, zagotuj, przykryj pokrywką, uchylając lekko, by płyn mógł parować. Gotuj przez 15 minut. Dodaj piwo, mieszaj aż całość zgęstnieje przez ok. 5 minut. Do garnka wrzuć przysmażone wcześniej mięso, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj szparagi. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso ugotowane. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Chleb na piwie

4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 340 ml ciemnego piwa, 2 łyżeczki soli, 2 jajka

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj piwo i delikatnie ubite jajka, wymieszaj całość. Zagnieć ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem foremki na chleb wyłóż ciasto i piecz w temperaturze 200 st. C. przez godzinę. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź przed podaniem.

Zupa piwna

1l ciemnego piwa, marchewka, pietruszka, 700g pokrojonego w grubą kostkę schabu, 300g boczku wędzonego, 3 cebule lub 10 szalotek i 5 ząbków czosnku, 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, szczypta świeżo startego imbiru i gałki muszkatołowej, tymianek

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodając łyżkę cukru. Odłożyć. Podsmażyć boczek razem z mięsem wieprzowym oraz przyprawami. Zalać 0,5l wody i gotować. Po 30 minutach dodać pokrojone warzywa oraz ziemniaki, zalać piwem dusić na małym ogniu pod przykryciem kolejne pół godziny, pod koniec dodać cebulę.