Poniżej znajdziesz krótki słowniczek, dzięki któremu poznasz najważniejsze dla naszego organizmu witaminy i składniki mineralne.

Witamina A – zwana również retinolem lub beta‐karotenem. Jest antyoksydantem, a jednocześnie niezbędnym składnikiem pokarmowym, dzięki któremu możliwy jest metabolizm białek. Jej niedobór prowadzi do tzw. kurzej ślepoty, łamliwości paznokci i osłabienia odporności organizmu.

Witamina D – jest niezbędna do utrzymania kości i zębów w dobrej kondycji, zwiększa odporność. Niedobór tej witaminy występuje w przypadku cukrzycy, chorób reumatycznych, w chorobach zapalnych jelit.

Witamina E – to główny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniami. Jej właściwości chronią czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem oraz wzmacniają ścianę naczyń krwionośnych. Witaminę E wykorzystuje się przy wspomaganiu leczenia chorób serca i układu krążenia.

Witamina C – czyli popularnie kwas askorbinowy. Jest to jedna z podstawowych witamin, bez których nie mogą funkcjonować żadne organizmy żywe. Jej niedobór prowadzi do stanów takich jak szkorbut, krwawienie czy spadek odporności.

Witamina B2 – nazywana również ryboflawiną. Niedobór tej witaminy może prowadzić do stanów zapalnych błony śluzowej oraz powodować zaburzenia w działaniu układu nerwowego. Innymi skutkami braku witaminy B2 w organizmie jest opóźnienie wzrostu, łatwe męczenie się oczu, kłopoty z koncentracją.

Witamina B6 – niedobór tej witaminy może prowadzić do ogólnego pogorszenia samopoczucia, bezsenności, obniżenia sprawności procesów myślowych. Niedobór witaminy B6 ma ogromne znaczenie w rozwoju miażdżycy, dlatego jej brak zwiększa ryzyko udaru i chorób serca.

Witamina B12 – czyli kobalamina. Związek chemiczny, który zawiera w sobie kobalt. Jego niedobór prowadzi do niedokrwistości.

Kwas foliowy – to kolejny z niezbędnych związków w organizmie, którego najczęściej nam brakuje. Kwas foliowy jest ważny przede wszystkim ze względu na udział w procesie, w którym powstaje DNA. Wpływa na wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. W połączeniu z witaminą B12, uczestniczy w procesie powstawania czerwonych krwinek, co zapobiega anemii. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do stanów lękowych, niepokoju, depresji, bólu głowy, kołatania serca.

Kwas pantotenowy – jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów. Zapobiega przemęczeniu i dba o układ sercowo‐naczyniowy. Jest uczestnikiem procesu wytwarzania cholesterolu i hormonów. Niedobór skutkuje zaburzeniami układu nerwowego – utratą koordynacji, skurczami mięśni czy bolami stawów.

Niacyna – uczestniczy w przemianach metabolicznych, które mają na celu uwalnianie energii, reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia ukrwienie skory i kondycję włosów. Niedobór prowadzi do nadwrażliwości nerwowej, apatii, bezsenności.

Magnez – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapobiega chorobom serca, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów oraz arytmii. Wspomaga procesy myślowe i wzmacnia koncentrację. Niedobór magnezu powoduje m.in. skurcze łydek, drganie powiek, nadciśnienie.

Żelazo – w organizmie znajduje się głownie w hemoglobinie, umożliwiając pobieranie tlenu w płucach i oddawanie go w tkankach. Żelazo wspomaga również system odpornościowy w walce z bakteriami. Jego niedobór może powodować anemię, zawroty głowy czy szybsze bicie serca.

Równie istotnym składnikiem diety są kwasy omega‐3 – ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, od momentu poczęcia przez całe życie. Kwasy te są głównym budulcem m.in. mózgu płodu, a później dorosłego człowieka. Są ważne dla budowy i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i oczu. Wchodzą w skład błon komórkowych, pozytywnie wpływają na serce i zdolności intelektualne. Mają wpływ na procesy zapalne i reakcje alergiczne w naszym organizmie. Zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych.

Cynk – w organizmie odpowiada za pobudzanie do pracy trzustki i grasicy, dzięki niemu odczuwamy smaki i zapachy. Zapobiega demencji i poprawia sprawność intelektualną. Niedobór cynku może prowadzić do spowolnienia tempa wzrostu, złego gojenia się ran, łamliwości włosów i paznokci.

Miedź – jej największe pokłady znajdują się w wątrobie, mózgu i nerkach. Wpływa na pracę mózgu, uczestniczy w transporcie tlenu. Miedź zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Jej niedobór powoduje problemy z koncentracją, zapamiętywaniem oraz obniża odporność organizmu.

Mangan – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest również odpowiedzialny za strukturę kości oraz za sprawność seksualną. Niedobór, oprócz problemów z kośćmi, może powodować pogorszenie się słuchu, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci.

Selen – znajduje się w organizmie w śladowych ilościach. Jest silnym antyutleniaczem. Potrzebny szczególnie zimą, kiedy odporność organizmu spada. Niedobór skutkuje bólem mięśni, uczuciem ciągłego zmęczenia, może również prowadzić do chorób wątroby i trzustki.

Chrom – pomaga regulować stężenie glukozy we krwi. Zapobiega miażdżycy, wpływa na utrzymanie równowagi cholesterolu. Niedobór chromu towarzyszy głównie osobom otyłym i z nadwagą lub intensywnie uprawiającym sport i skutkuje bolami głowy, drażliwością, lękami oraz zmęczeniem.

Molibden – występuje we wszystkich tkankach, umożliwia wytwarzanie enzymów, odpowiedzialnych za przyswajanie cukrów i tłuszczów. Chroni przed anemią oraz wzmacnia zęby i kości. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu dzieci.

Jod – pobudza do działania tarczycę, która produkuje hormony regulujące przemiany metaboliczne we wszystkich komórkach. Reguluje zmianę składników odżywczych na energię. Ma działanie uspokajające. Niedobór może powodować przybieranie na wadze, wypadanie włosów, łamliwość paznokci.

Powstał on w oparciu o skład produktu Möller’s TOTAL.